top of page

Aankoopproces van de klantVoordat ik begin wil ik jullie bedanken voor de leuke reacties op het vorige marketing stukje.

Van een enkeling ontving ik een kritische noot maar ook dat is positief en ook ik heb niet alle wijsheid in pacht….helaas. Waar het mij voornamelijk omgaat is dat deze periode waarin we nu leven voor de retailer een hele spannende is en dat jullie op een punt staan dat jullie keuzes moeten maken welke richting jullie op willen. Of je het nu eens of niet eens bent met wat ik schrijf, het zet je wel aan het denk. Tenminste dat hoop ik …

Deze keer zal ik het o.a. hebben over het aankoopproces van de klant. De klant is dan wel veranderd en is nog steeds aan het veranderen maar het aankoopproces is nog steeds hetzelfde.Het aankoopproces is in te delen in verschillende fases.

1- Bewustwording

2- Zoeken naar informatie

3- Evaluatie en alternatieven

4- Aankoopbeslissing

5- Daadwerkelijke aankoop

6- Post aankoop en evaluatie


Voor u als winkelier is het belangrijk om in al die fases van het aankoopproces van uw klant in beeld te zijn. Het is dus ook belangrijk om te weten dat het hele aankoopproces allang aan de gang is voordat uw klant bij u in de winkel binnenkomt. Deze ‘reis’ van uw klant verschilt natuurlijk wel per klant maar om het simpeler te maken kun je zeggen dat de klantenreis is; VOOR-TIJDENS-NA de aankoop.


In één van onze nieuwsbrieven van enkele maanden geleden gaven we aan dat private label producten er voor kunnen zorgen dat uw klant uw naam of logo enkele keren per dag voorbij ziet komen. Hiermee wilden wij aangeven dat het belangrijk is om constant in beeld te blijven bij uw klant. Het schijnt zo dat zijn dat je de naam Coca Cola in iedere stad in de wereld iedere 15 minuten om welke manier dan ook voorbij ziet komen.


Als wij klanten want dat zijn we allemaal, bewust zijn dat we iets willen gaan kopen dan gaan we opzoek naar informatie. Tegenwoordig gebeurt dat bijna allemaal op het internet. In deze fase is de klant al aan het kopen en dus belangrijk dat uw winkel in beeld blijft of komt. Hoe vaak ben je op het netvlies van uw klant?


De uiteindelijke daadwerkelijke aankoop is eigenlijk maar een heel klein moment in die hele reis en na die daadwerkelijke aankoop is of was het voor u als verkoper misschien klaar maar voor uw klant nog niet. Voor uw klant begint nu het evalueren. Ben ik wel zo blij met mijn aankoop? Vond ik het leuk in die winkel en zou ik daar de volgende weer kopen? Vragen die wij bewust of onbewust allemaal aan onszelf stellen als we iets hebben gekocht. Ook in die fase is het belangrijk om in beeld te blijven. Is een klant ontevreden dat is dat belangrijk om te weten want dan kunt u daar nog iets aan doen. Weet u dat niet dan zal ze niet snel meer terugkomen. Een tevreden klant is leuk maar zal niet snel meer aan u denken als ze weer op reis gaat. Een blije klant gaat over uw winkel praten en zal reclame voor u gaan maken.


Hoe kom je in beeld bij uw klant?


Volgens neuromarketeers doen wij klanten heel veel dingen onbewust. We zien dingen, namen, logo’s, foto’s, etc voorbij komen die we dus onbewust wel opslaan. Als we dat weten moeten we eerst erachter komen wie nu je klant is. Bepaal je doelgroep en hoe specifieker je dit doet hoe beter je kunt bepalen wie je klant is en wat doet ze graag, waar ze graag is. Zowel fysiek als online.

Als je weet waar ze is kun je haar ook beter bereiken.


DE KLANT VAN DE TOEKOMST.

Binnen een aantal jaar zal 40% van de Nederlandse bevolking 50+ zijn.

50+ers zijn al lang niet meer die vrouwen in een bloemetjesjurk. 50 Is de nieuwe 30.

Als uw doelgroep 30 tot 45 was dan is die nu 30 tot 65. U krijgt er ineens een hele doelgroep bij ;-).

Speel hier dan wel op in. De nieuwe 30ers hebben helaas soms toch wel wat meer ongemakken.

Het is een kleine moeite om het lettertype van de (prijs)kaartjes te vergroten of een paar leesbrillen

neer te leggen op de koffietafel. Een rekje aan de muur in de paskamer.

Het zijn van die kleine dingen die niet veel hoeft te kosten maar waarmee jij je klant een groot plezier mee kunt doen.


Hoop dat jullie er iets mee kunnen en mochten jullie graag een bepaald onderwerp behandeld zien worden dan hoor ik dat graag.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gratis of toch niet?

Wij doen het allemaal wel eens bij een klant die veel bij je heeft ingekocht, iets gratis weggeven. Maar is dat nu wel slim om te doen of is het veel slimmer om er toch een klein bedrag voor te vragen

Comments


bottom of page