top of page

De klant is veranderdDE KLANT IS VERANDERD.

Wilde de klant eerst nog overtuigd worden, tegenwoordig wil de klant verleid worden.

Ik was 18 jaar toen ik een bijbaantje in een kledingwinkel kreeg voor de koopavond en de zaterdag.


Hier was het voor het eerst dat ik moest gaan verkopen. Ik wist van niks dus keek ik goed naar wat en hoe mijn collega’s het deden en ik keek naar de combinaties die op de paspoppen hingen.

Buiten stonden twee kledingrekken die ik in de gaten moest houden tegen diefstal. De kledingrekken hingen propvol. Wilde je er een bloesje tussen hangen dan moest er flink geschoven worden.

Het was eind jaren ‘80 en achteraf gezien, echt verkopen deed ik niet. Soms gaf ik aan dat een andere bloes ook mooi stond bij die broek, net als op die pop.


Het was een tijd dat de klant met een beetje aanmoediging toch wel kocht.

Na 2008 is die tijd duidelijk voorbij en ondanks dat de crisis misschien over is, die tijd zal ook niet meer terugkomen. Deels door internet.

Door internet weet de klant van tegenwoordig ook veel meer over wat er te koop is en voor welke prijs. De klant van nu hoeft en vooral wil niet meer overtuigd worden maar ze wil worden geholpen.

Ze wil oplossingen, ze wil aandacht, ze wil plezier en vertrouwen. Ze wil verleid worden.

Dit vergt een andere denkwijze voor de verkoper en ondernemer.


GEMISTE OMZET.

Wanneer je aan een ondernemer vraagt wat hij graag wenst voor het nieuwe jaar (zakelijk), dan is de kans groot dat het antwoord zal zijn een hogere winst of een hogere omzet.

Een begrijpelijke wens maar veelal geen makkelijke, helemaal omdat we weten dat internetverkopen alleen maar zullen stijgen en een euro kan toch maar één keer uitgeven worden.

Er van uitgaande dat alle marketinggoeroes gelijk hebben dat er steeds meer mensen hun aankopen op het internet gaan doen dan betekent dat u minder bezoekers en klanten in uw winkel zou kunnen verwachten. Wilt u uw omzet verhogen dan zou de bestedingen per klant omhoog moeten en om dat te bereiken moet er dus iets veranderd worden.


Een bekende uitspraak is; “ALS JE BLIJFT DOEN WAT JE GEDAAN HEBT….. DAN KRIJG JE WAT JE GEKREGEN HEBT”.


Alleen deze uitspraak gaat tegenwoordig niet meer op. Nu kun je beter zeggen dat je minder krijgt dan je gekregen hebt als je hetzelfde blijft doen.

Probeer eens te denken als een klant. Waarom zou een klant uw winkel binnen moeten lopen? Waarom zou een klant in uw winkel moeten blijven? Waarom zou een klant in uw winkel geld uitgeven? Wat wil uw klant? Leer uw klant ECHT kennen.


Uw doel als verkoper/ondernemer is anders dan het doel van uw klant. Communiceren met uw klant is daarom heel belangrijk

.

Het is wetenschappelijk bewezen dat wij, consumenten, voor 95% van onze aankopen doen op gevoel en intuïtie en emotie, al denken we dat we het rationeel doen. Als je dit weet, weet je dus ook dat je als verkoper/ondernemer moet proberen om uw klant het juiste gevoel te geven. Ze moet het naar haar zin hebben in uw winkel. Sterker nog, ze moet het leuk vinden om naar uw winkel te gaan, te zijn en te blijven.

De zintuigen van uw klant zijn hierbij belangrijk. Wat ziet ze, wat hoort ze, wat ruikt, wat voelt ze.

De eerste blik naar uw winkel moet goed zijn. Gelijk bij binnenkomst zal ze verleid willen worden, als dit gebeurd wordt in haar hersenen dopamine aangemaakt, ze krijgt een rush.


Na het zien is de geur de belangrijkste zintuig bij binnenkomst van uw winkel. Wanneer uw winkel niet prettig ruikt zal uw klant snel weer vertrekken. We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Je komt ergens binnen en het ruikt niet lekker. Ruikt het wel lekker dan zal uw klant langer blijven.


ONLINE.

Veel ondernemers zien het internet als een gevaar. Maar in plaats van het als een gevaar te zien kun je het ook gaan zien als een kans. Erover blijven mopperen heeft toch geen zin want internet zal toch niet verdwijnen. Accepteer het en maak er gebruik van in uw winkel. Hiermee bedoel ik niet om een gratis wifispot te plaatsen in uw winkel (al zou dat helemaal geen slecht idee zijn) maar probeer meer te kijken naar wat succesvolle internetbedrijven doen.


Op veel websites kun je bijvoorbeeld reviews plaatsen. Op facebook is iets liken erg populair. Ook kom je vaak tegen de best of meest verkochte producten. Deze dingen geven klanten vertrouwen.

Dit zijn dingen die je ook in een winkel makkelijk kunt overnemen d.m.v. simpele kaartjes of een banner of poster. Dit hoeft niet in door de hele winkel terug te komen maar een rek met de meest verkochte producten is een kleine moeite en je maakt het je klant makkelijk, je geeft haar inspiratie en vertrouwen.

Vertrouwen is ook een punt wat een klant erg belangrijk vindt. Om het vertrouwen van de klant te krijgen is het bij veel websites al mogelijk om bijvoorbeeld achteraf te betalen, producten eerst twee weken op proef te krijgen of gratis te retourneren.


Maar een kant wil ook vertrouwen hebben in uw winkel. Is er geen vertrouwen dan zal een klant nooit tot aankoop overgaan. Binnen acht dagen mag er geruild worden, lees ik vaak bij de kassa. Waarom geen 30 dagen en waarom krijg ik mijn geld niet terug als ik niet tevreden ben?

Binnen acht dagen ruilen geeft mij geen vertrouwen, u wel?

Wanneer een klant een probleem heeft wat niet naar tevredenheid van de klant wordt opgelost zal zij haar vertrouwen kwijtraken en nooit meer terugkomen.


Maak het contact met uw klant leuk en zij zal u vertrouwen. Help uw klant en geef haar oplossingen.


Leer je klant ECHT kennen en zij zal u vertrouwen.


Aandacht-Vertrouwen-Kooplust


En dan nog even tot slot. Een heel groot voordeel van een fysieke winkel ten opzichte van online is…u heeft persoonlijk contact met de klant. Dat is een onweerstaanbaar voordeel wat u heeft.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page