top of page

Gezichtsverzorging

Gezichtsverzorging begint met het goed reinigen van je gezicht. Nog te vaak is dit een ondergeschoven kindje en dat is jammer want een gezonde huid begint met een goed gereinigde huid. Een gezonde huid straalt, heeft geen puistjes of verstopte poriën en is goed gehydrateerd.

Een ongezonde huid heeft sneller last van puistjes, is droog of juist erg vet en vaak dof.

De huid kan ook ongezond worden door het te vaak te reinigen of te reinigen met verkeerde producten.


Te vaak reinigen of met de verkeerde producten kan ervoor zorgen dat de balans verstoord wordt. De huid heeft een beschermlaagje en die kan verstoord worden door te vaak te reinigen. Ook zitten op de huid bacteriën die juist goed zijn voor je huid maar je weg wast door niet goed te reinigen.


Om te weten of jij je huid nu goed reinigt is het belangrijk om te weten hoe jouw huid zich gedraagt.

Hier kun je achter komen door je gezicht eerst 2 of 3 dagen alleen te reinigen met water om vervolgens de volgende vragen te beantwoorden;

Wordt je huid in de loop van de dag vet, voelt het droog aan of gedraagt je huid zich gewoon normaal?

Heb je puistjes?

Heb je een gevoelige huid?

Heb je rosacea?


Droge en/of gevoelige huid

Is je huid droog en/of gevoelig dan kun je het beste je huid zo min mogelijk te reinigen. Gebruik bij voorkeur alleen ’s avonds een milde reiniger die je afspoelt met water en die niet of weinig schuimt.

Een melkachtig product, waaraan olie is toegevoegd, is voor jouw huid het meest geschikt.

’s Morgens is het voldoende als je je huid met water afspoelt. Blijft jouw huid bij een dergelijk product erg droog en gevoelig, dan kan je je gezicht ook met een plantaardige olie reinigen. Het klinkt gek, maar de olie in het product lost vuil en bacteriën op zonder je huid uit te drogen. Je kunt de olie in je huid masseren en de restanten verwijderen door na te spoelen met een beetje water of met een milde reiniger. Je kunt ook een beetje olie door je reinigingsproduct mengen. Rijst-, jojoba- en camelia-olie zijn hiervoor erg geschikt, omdat ze niet al te vet zijn. Deze oliën halen ook je waterproof make-up perfect weg!


Extreem droge en gevoelige huid

Wanneer je een extreem droge en gevoelige huid hebt, reageer je vaak niet goed op wassen. Kies in dit geval om te reinigen met een olie. Masseer deze dan in je huid en verwijder de restanten met een wattenschijfje en een beetje olie in plaats van water.

Droge huid en puistjes

Heb je een droge huid met puistjes dan kan je je huid ook met een olie reinigen. Ik adviseer dan wel om je huid na te reinigen met een wateroplosbare reiniger om vervelende bacteriën zo goed mogelijk te verwijderen. Smeer je huid direct na het wassen weer in met een goede moisturizer die kalmerende en barrièreherstellende stoffen bevat, bij voorkeur als je huid nog vochtig is.


Rosacea

Als je last hebt van rosacea, dan heb je per definitie een gevoelige huid. Heb je ook nog puistjes/bultjes, dan wordt het lastig. Die puistjes worden vermoedelijk veroorzaakt door demodexmijten die op de huid leven. Dit is met behulp van een microscoop eenvoudig vast te stellen, maar helaas doen weinig artsen dit. Het is belangrijk om je huid goed te reinigen als je rosacea hebt. Aan de andere kant gaat door te goed reinigen de kwetsbare barrièrefunctie van de huid snel stuk waardoor de ontstekingen en de onrust erger zullen worden. Omdat elke rosaceahuid weer anders reageert, is mijn advies om hier toch een beetje mee te experimenteren. Trial-and-error dus…


Demodexmijten kunnen niet goed tegen tea tree oil, maar je huid zelf helaas ook niet altijd. Ga dus voorzichtig te werk. Reinig eerst twee keer per dag je gezicht met olie en voeg daaraan een druppeltje tea tree oil toe, spoel dit vervolgens af met een milde reiniger. Gaat dit goed, dan kan je proberen half olie-half tea tree oil te doen. Is dit toch te heftig voor je huid, reinig je gezicht dan gewoon twee keer per dag met een milde wateroplosbare reiniger. Smeer je huid na het reinigen direct in met een moisturizer. Blijft je huid erg droog, breng dan voor het reinigen met een wattenschijfje wat olie op de huid of meng een beetje extra olie door je reiniger


Normale / vette huid.

Het gebruik van de juiste reiniger kan een groot verschil maken. Ook voor de normale tot vettere huid is het belangrijk dat je een milde reiniger gebruikt. Een reiniger dus, die wel bacteriën en overtollig talg verwijdert, maar dan zonder de huid te beschadigen of uit te drogen. Een normale tot vette of gecombineerde huid kun je prima twee keer per dag reinigen met een milde reiniger.

Vette huid en puistjes

Heb je last van puistjes maar is je huid niet al te gevoelig, dan mag de reiniger best een beetje schuimen. Wel goed met water naspoelen. Dit huidtype is als enige geschikt voor middelen als reinigingsborstels (zoals de Clarisonic). Vervang dan wel regelmatig de borstels en overdrijf niet. Eigenlijk kun je nog beter een exfoliant met salicylzuur gebruiken; dit maakt de poriën diep van binnen schoon en werkt ontstekingsremmend. Je kunt er meer over lezen in mijn blog over dit onderwerp.


Nog een paar tips:

-Ga nooit naar bed zonder je gezicht te reinigen.

-Was altijd je gezicht na het sporten.

-Gebruik lauwwarm water.

-Wrijf niet maar dep je gezicht droog.

-Gebruik een schone handdoek.

-Breng je toner of moisturizer aan als de huid nog wat vochtig is.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page