Cijfers & Trends Beautybranche
​
Marktcijfers cosmetica.
​
(Bron: NCV (Nederlandse Cosmetica Vereniging) )
Hieronder leest u een weergave van de geregistreerde ontwikkelingen in de binnenlandse omzet in cosmetica (in miljoenen euro), gebaseerd op de Nielsen-cijfers. In het jaarverslag treft u een verklarende beschrijving aan van de ontwikkelingen in de markt.
Tot en met 2009 waren het de gouden jaren voor de cosmetica-industrie en werd zowel in omzet als volume een mooie groei gerealiseerd. Vanaf 2009 zagen we een sterk toegenomen druk op het prijsniveau vanuit, met name vanwege een blijvend toenemende promotiedruk. Vanaf ongeveer 2012 heeft de markt te maken met een verschuiving van aankopen van het meer traditionele drogisterij-, supermarkt- en parfumeriekanaal naar lifestylewinkels, modewinkels en met name online en budgetstores (low end retail). Deze omzetten worden nog niet allemaal in bovenstaande Nielsen gegevens meegenomen, netzoals de verkoop via schoonheidsspecialist, kapper en apotheek. GfK concludeert dat deze kanalen steeds belangrijker worden voor cosmetica en dat ongeveer 14,8% van cosmetica via deze kanalen wordt verkocht. Hiermee rekening houdende schat de NCV in dat de totale consumptieve bestedingen in 2017 ruim 2,6 miljard euro bedragen. De totaalmarkt voor cosmetica laat een positieve ontwikkeling zien van 1,5-2%. Ook in verkopen (aantal verpakkingen) was er een positieve ontwikkeling. Een besteding per hoofd van de bevolking van 157 euro per jaar.
Bron: Inge de munnik
Mensen willen er niet alleen goed uitzien, maar zich vooral ook goed voelen. Consumenten zijn er terecht van overtuigd dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan een mooi uiterlijk. Als je lichaam en geest in balans en je letterlijk goed in je vel zit versterkt dat je natuurlijke schoonheid. Er komt dus veel meer belangstelling voor een totaalaanpak: gezond eten, meer bewegen, vaker ontspannen en beter slapen. Ook de oudere consument vindt er ‘jong uitzien’ niet het belangrijkste wat er is, maar wil vooral vitaal ouder worden.
Iedereen gebruikt dagelijks meerdere producten voor de persoonlijke verzorging. Een gemiddeld persoon gebruikt zeker vijf cosmeticaproducten per dag. Vrouwen maken zich vaker zorgen over wat ze dagelijks op hun huid meren en kijken steeds beter naar de etiketten om te ontdekken wat er níét in cosmetica zit. De lijst van ‘zonder’ in cosmetica wordt steeds langer: zonder alcohol, zonder hormoonverstoorders, zonder parabenen, zonder parfum. Vanwege het toenemende bewustzijn van de gezondheid van de huid bij de consument zal de groei van cosmeticamerken zonder toevoegingen toenemen.
Cosmetica nog vaker online gekocht
Nederlanders doen hun inkopen steeds vaker online. In 2017 kocht meer dan een kwart levensmiddelen of cosmetica via internet, een jaar eerder was dat nog 19 procent. Naast budget cosmeticamerken, retail cosmeticamerken en high end cosmeticamerken worden professionele cosmeticamerken ook online verkocht. Om te overleven in deze competitieve omgeving, is het essentieel voor leveranciers dat hun producten en diensten duidelijke en unieke waarde propositie hebben. Cosmeticamerken die niet onderscheidend genoeg zijn zullen het moeilijk krijgen.
Cosmeticamerken uit de professionele branche ook te koop via retail?
Cosmeticabedrijven die zich in het verleden voornamelijk hebben gericht op de verkoop van cosmetica via retail lijken de afgelopen jaren veel belangstelling te hebben voor de samenwerking met cosmeticamerken in de professionele branche. Salonmerken hebben een professioneel imago (met bijbehorende prijsstelling en marge) en dat kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor bestaande retailmerken (bekijk hier de marktcijfers) We zien dat bedrijven die aan retail leveren steeds vaker gaan samenwerken met cosmeticamerken die in de professionele branche werken.
In de professionele schoonheidsbranche vindt de distributie van salonmerken vooral plaats via groothandels die cosmeticamerken importeren en vertegenwoordigen in Nederland. De importeur van deze cosmetica is volledig afhankelijk van het beleid van de fabrikant. Zij bepalen wat er met hun merk gebeurt en dat zou ook kunnen betekenen dat een salonmerk in de toekomst ook via retail verkocht kan gaan worden. Zo is in 2017 de importeur van Neoderma gestopt met de distributie van Neoderma in de professionele schoonheidsbranche.
Heb je hulp nodig bij het bepalen van je (online) marketingplannen? Ik denk graag met je mee. Vul hier de quickscan in, dan kijk ik wat ik voor je kan betekenen.
Hoe kies je een cosmeticamerk voor jouw schoonheidssalon?
7 juni 2018/in Trends schoonheidsbranche /door Inge de Munnik
Met welke cosmeticamerken werk jij in je schoonheidssalon? En waarom? Of je een beginnende beautyprofessional bent of al een tijdje een eigen schoonheidssalon runt, de keuze van een cosmeticamerk heeft veel invloed op jouw bedrijfsvoering. Voordat je je merk kiest, stel je jezelf de volgende vragen:
1.Past het merk bij mijn missie en visie. Wat vind ik belangrijk?
2.Past het merk bij de klanten die in mijn directe verzorgingsgebied wonen? Is het onderscheidend ten opzichte van de concurrenten die in mijn directe omgeving zitten?
3.Wat vinden mijn klanten belangrijk ?
Voordat je gaat inkopen moet je weten wat je wilt en laat het vooral niet afhangen van een accountmanager die toevallig langskomt of een aanbieding op de beurs. Een merk is een verlengstuk van jouw eigen missie en visie, jouw identiteit.
Missie en visie van jouw schoonheidssalon
Wat wil je eigenlijk met je schoonheidssalon? Als je gekozen hebt voor een duidelijke propositie, en een eigen toekomstvisie hebt, weet je wat je wil bereiken in de toekomst. Het heeft dus alles te maken met wat JIJ wil. En daar kies je vervolgens een cosmeticamerk bij wat past. Het klinkt een beetje vaag, en daarom geef ik jullie een aantal voorbeelden.
•De missie van Rituals is om mensen helpen om geluk te vinden in de kleine dingen van het leven. Rituelen moeten leuk worden
•De missie van Estee Lauder: Bringing the best to everyone we touch and being the best in everything we do. High-Touch Approach.
•De missie van Aveda is om te zorgen voor de wereld waar we in leven. Van de producten die we maken tot de wijze waarop we iets teruggeven aan onze samenleving. Bij Aveda streven we naar een voorbeeld voor milieuleiderschap en verantwoordelijkheid. Niet alleen in de wereld van schoonheid, maar overal ter wereld.
Wat is jouw missie en visie? Stel jezelf de vraag: waarom heb ik een salon? Waar doe ik het allemaal voor? Waar ik je zelf voor? Wie en wat wil jij met je salon over drie tot vijf jaar zijn en wat heb je dan te betekenen voor onze omgeving en onze klanten? Past daar een high-eind cosmetica merk, een groen merk of een budget merk bij?
Verzorgingsgebied en concurrentie
Je bent met je salon gevestigd in een buurt of wijk. Vaak haal je de meeste klanten uit dit gebied, dat is jouw verzorgingsgebied. Het is belangrijk dat je kijkt naar het type mensen wat daar woont. Hebben zij een hoog of laag besteedbaar inkomen? Zijn het oude of jonge mensen? Zijn het gezinnen of kleine huishoudens? Veel of weinig allochtonen? Past daar een high-eind cosmetica merk, een groen merk of een budget merk bij?
Daarnaast zal het zo zijn dat er ook een aantal concurrenten in jouw verzorgingsgebied gevestigd zijn. Met welke merken werken zij? Kies een merk dat anders is als van de concurrentie en waarmee je je missie ondersteunt.
Huidige klanten
Op dit moment trek je met je salon een bepaald type klanten aan. Dat zijn klanten die nu jouw missie en visie ondersteunen. Het kan zijn dat je in de loop van de tijd je missie en visie enigszins bijstelt en een ander type klanten wil aantrekken. Op dat moment kun je je afvragen of je huidige merk nog wel bij je situatie past of dat een ander merk beter inspeelt op de wensen en behoeften van jouw toekomstige klanten.