top of page

Cijfers & trends Fashion

Online vs. offline

 

Als we het type verkoopkanaal onder de loep nemen, dan is ook daar een verschil in omzetprestatie te zien. In grafiek 2 is te zien dat het online kanaal over het derde kwartaal een omzetplus van 14,3% liet zien, terwijl de omzet van het offline kanaal opnieuw daalde (-5,2%). In het derde kwartaal was augustus de enige maand waarin het offline kanaal ook een omzetplus liet zien (0,6%).

 

 

 

Grafiek 1. Omzet online en offline t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Bron: INretail GfK FashionScan.

 

Damesbovenmode en ondermode in de plus

 

Damesbovenmode liet de hoogste omzetplus zien in Q3 met respectievelijk +2,3%, gevolgd door ondermode (+0,8%). Herenbovenmode (-2,1%) en met name baby- en kinderbovenmode (-8,1%) en beenmode (-8,3%) deden het een stuk minder vergeleken met Q3 2017. Artikelgroepen die relatief het sterkst groeiden waren ‘zwemkleding’ (+40,3%), overige tops, broeken en onesies (+26%) en ‘jurken’ (+15,5%).

 

 

Grafiek 2. Omzet totaal mode en per artikelgroep t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Bron: INretail GfK FashionScan.

 

Consumentenvertrouwen

 

De index van het consumentenvertrouwen is in het derde kwartaal iets gedaald t.o.v. het tweede kwartaal (van 24 naar 22). Dit is ver boven het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar (-3). In september daalde het consumentenvertrouwen naar 19; het laagste punt in de afgelopen twee jaar. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

 

Branchespecialist Mode, Edwin Belt licht toe:

 

“Vrouwen bloot, handel dood’’ een bekende uitspraak die anno 2018 nog steeds van kracht is. Ook in Q1 hadden we te maken met extremen net als in Q3. We hebben de temperaturen en omzetten onlangs in kaart gebracht en onze verwachtingen werden bevestigd: er is een samenhang te zien tussen plotselinge temperatuursveranderingen en stijgingen in omzetprestaties. De online kanalen reageren veel sterker op de temperatuur dan de offline kanalen. Meer hierover lees je hier."

 

"September 2017 was een extreem sterke maand, weliswaar tegen een zeer slechte in 2016. De kans dat we onder diezelfde omstandigheden als in 2017 daar overheen zouden gaan was al een uitdaging op zich, laat staan in combinatie met de uitloop van een extreem lange en warme zomer. In ketenoverleggen, die de afgelopen maand hebben plaatsgevonden, werd in dit kader gediscussieerd over de leveringen. Te vroeg leveren is bewezen onnodig maar wanneer is het dan wel op tijd? Vragen om later uit te leveren is een optie en in vele gevallen zeker mogelijk, maar de angst dat de concurrent het al wel heeft slaat dan onmiddellijk toe. Daarnaast is het aantal type merken/leveranciers en retailers zo divers dat daar geen generieke modus op los te laten is. Is later uitleveren dan de oplossing voor de extremen? Wat we in ieder geval wel hebben geleerd is dat er vele goede initiatieven zijn om de klant zo goed mogelijk te bedienen met collecties die geen najaars- en/of winterseizoen kennen, maar slechts ‘nieuwe collectie’. Dit door kort op de markt te zitten, meerdere collecties aan te bieden die niet te ver van de actuele temperaturen staan en het maken van goede afspraken met merken. Investeer daarom meer in merken i.p.v. in nieuwe merken."

 

Bron: https://www.inretail.nl/kennis-en-inspiratie/q3-omzet-totale-modebranche-stabiel-offline-in-de-min/

grafiek1-mode.6f2bb7.png
grafiek2-mode.4426db.png
SEO voor website
online-marketing.jpg
Consumentengedrag
Consumenten-op-een-muur-800x419.jpg
U weet wat u wilt
26121005_s.jpg

Private label is marketing

"Herhaling is de kracht van reclame"   

                      "Marketing zorgt ervoor dat verkopen gemakkelijker en kopen aantrekkelijker wordt"

                                                                                                                     "Zonder marketing gebeurt er iets vreselijks: NIETS!"

bottom of page