top of page

WAAROM NEUROMARKETING OOK VOOR U BELANGRIJK IS.

​

Om te zeggen dat neuromarketing de nieuwste vorm van marketing gaat te ver maar het wordt wel de meest belangrijke vorm van marketing omdat het heel veel geld bespaart en oplevert.

Neuromarketing is zowel in de offline wereld als de online wereld toepasbaar. Dat met het 'oude' marketing een gemiddeld succespercentage van 6% werd behaald op een marketingcampagne is d.m.v. neuromarketing veel beter te voorspellen of een marketingcampagne zal slagen of niet.   

 

Maar wat is neuromarketing? Citaat van wikipedia; Neuromarketing, soms ook aangeduid met de nauw verwante term neuro-economie, is een relatief nieuw vakgebied waarbij medische technieken en inzichten uit de neurowetenschap worden toegepast op het terrein van marketing.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Zo en dat klinkt saai. Het wordt alleen een stuk minder saai als u gaat merken dat het geld gaat opleveren. 

Neuromarketing is voor iedere onderneming belangrijk en gaat steeds belangrijker worden. Of je nu een grote kleine ondernemer bent. Ik weet zeker dat u na het lezen van mijn blogs of stukken dat ik zal publiceren op deze website, u dingen in uw onderneming zal gaan veranderen.

U zult gaan kijken naar de inrichting van uw winkel of salon, u zult misschien uw website aanpassen, u zult misschien nieuwe en totaal andere producten gaan verkopen, u zult u producten anders gaan aanbieden, u zult uw klanten anders gaan benaderen, u zult uw advertenties aanpassen, u zult ...

​

Ik kan mij nog een citaat herinneren van Henry Ford die ik ooit eens heb gelezen. Hij zij, “Van iedere $ 100,00 die ik uitgeef aan reclame weet ik dat $ 50,00 dollar weggegooid geld is. Ik weet alleen niet welke $ 50,00."

Met de opkomst van neuromarketing zou Hendry Ford wel hebben geweten welke $ 50,00 weggegooid zou zijn geweest.

​

Tot voor kort dachten werd altijd gedacht dat we onze meeste aankopen deden op basis van rationeel gedrag maar uit studies blijkt nu dat we 85% van onze aankopen doen met ons onderbewustzijn. Vervolgens gaan we met ons ratio onze aankopen bevestigen waardoor het lijkt alsof we een rationele beslissing hebben genomen.

Zo verkoopt een winkelier van een nieuw product meer als hij een bordje plaatst met ‘Maximaal 2 producten per persoon”. Ons brein signaleert in dat geval een schaarste en wij consumenten willen natuurlijk niks mislopen. Een klant van ons gebruikt deze techniek bij de verkoop van haar eigen merk parfum en aan de helft van haar klanten verkoopt ze 2 parfums tegelijk terwijl de meeste klanten van ons niet zo’n bordje hebben staan en het merendeel gewoon één parfum per klant verkoopt.

​

UITLEG NEUROMARKETING

Wat deden we in de 'oude' marketing? Oude tussen haakjes want het wordt nog steeds zo gedaan.

Dus wat doen of deden we;

1- Wij gaan klanten vragen naar hun behoeftes. Daar wordt dan goed naar geluisterd en dan brengen wij de behoefte van de klant in kaart.

2- Als wij die behoeften in kaart hebben, gaan we een product ontwikkelen die daarin voorziet.

3- Als het product klaar is gaan we zo hard om ons heen roepen, net zo lang totdat er iemand op af komt. 

4- Als we een potentiële klant hebben gaan wij die persoon overstelpen met informatie. In de hoop dat die klant gaat kopen. Als de klant nou niet koopt dan begreep de klant de informatie niet.

​

Herkenbaar? Vast.

 

Het probleem hierbij begint al bij het het begin namelijk om de klant te vragen wat zijn of haar behoeftes zijn........

Een klant weet dat namelijk helemaal niet. 

 

Bij het stellen van zo'n vraag gaat een klant nadenken en op dat moment wordt de nieuwe cortex ingeschakeld. De nieuwe cortex of ook wel de hersenschors genoemd is ons rationele brein en daarmee maken wij juist niet onze beslissingen. Dat betekent dat de antwoorden van zo'n productenonderzoek niet kloppen

​

Ik ga u uitleggen hoe het wel zit.

Wij allemaal gebruiken 3 onderdelen van onze hersenen waarmee wij een beslissing maken en dus ook bij een aankoop.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

1- Hersenstam of ook wel reptielenbrein genoemd

2- Middenhersenen

3- Hersenschors of nieuwe cortex

​

Ons reptielenbrein is verreweg het oudste. Het is wel 500 miljoen jaar oud. (De oplettende lezer gaat nu bij zichzelf een vraag stellen. Ik ben benieuwd of ik die ook gemaild krijg ;-)  ) 

Ons reptielenbrein;

- is ons instinct,

- is ons oude brein,

- is dan wel dan oud maar is ook snel,

- staat ook altijd aan,

- houdt niet van nieuwe dingen maar

- is gek op routine,

- zorgt dat wij overleven,

- etc, etc

​

Maar is vooral oncontroleerbaar!

Ons reptielenbrein verschilt dan ook niks dan van de hersenen van bijvoorbeeld een krokodil of een vlieg of noem maar op.

Nu komt het mooie. Wij doen onze aankopen voornamelijk met ons reptielenbrein! Is dat niet grappig? Je zou dus net zoveel verkopen aan een vlieg dan aan een klant... bij wijze van spreken dan.

Toen ik dit voor het eerst hoorde moest ik gelijk denken aan een oude baas van mij die altijd zei dat klanten net vlooien waren. Blijkt nu dat ie nog gelijk had ook! haha

​

Maar dat klopt niet helemaal want brein 3, onze hersenschors of nieuwe cortex, is ons rationele brein en die moet onze aankopen als laatste nog wel goedkeuren. Onze hersenschors heeft dus een soort vetorecht en dat hebben vliegen, vlooien of krokodillen niet.

​

Dan hebben wij nog ons middenbrein en die vertelt ons wat wij voelen. 

Het middenbrein gebruiken wij als wij aankopen doen waar wij over kunnen nadenken.

Bij zo'n soort aankoop gaan wij onbewust graven in ons verleden. Hebben wij eerder een dergelijke aankoop gedaan? Hoe voelde wij ons daar toen bij?

Bij een slechte ervaring zullen wij niet snel het risico gaan nemen om weer een dergelijke aankoop te doen.

​

HOE WORDT ER GEMETEN BIJ NEUROMARKETING.

Bij de neuromarketing wetenschap kan er op 6 manieren worden gemeten.

1- Eyetracking

2- M.R.I. scan

​

​

Wordt vervolgt..... zodra ik tijd en zin heb ;-)

​

​

​

​

hersenen.jpg
Breindelen.png
U weet wat u wilt
26121005_s.jpg
Online marketing
online-marketing.jpg
Marketing Blogs
blog-49006_640.png

Private label is marketing

"Herhaling is de kracht van reclame"   

                      "Marketing zorgt ervoor dat verkopen gemakkelijker en kopen aantrekkelijker wordt"

                                                                                                                     "Zonder marketing gebeurt er iets vreselijks: NIETS!"

bottom of page